Kategoria: od 7 miesiąca
Jagody goji to w rzeczywistości owoce dwóch krzewów z rodziny psiankowatych o nazwie kolcowój szkarłatny (Lycium Barbarum) oraz kolcowój chiński (Lycium chinese). Krzewy te pochodzą z górzystych części Chin (głównie z prowincji Ningxia), Tybetu oraz Mongolii, gdzie noszą nazwę gou qi zi. Na zachodzie znane są również pod nazwą jagoda licyjska. Pierwsza wzmianka o tej cenionej roślinie pochodzi z chińskiej księgi „Ming Yi Bie Lu” napisanej przez Tao Hong-jing około roku 500, który był cenionym lekarzem, filozofem i pisarzem. Wykorzystuje się nie tylko owoce krzewów ale również liście oraz suszoną korę korzeni.
Owoce te zawierają witaminę C, B1, B2, B6 i E, betakaroten, a także zeaksantynę, luteinę, likopen, beta-kryptoksantynę, ksantofil oraz ważne składniki mineralne (w tym żelazo, cynk, selen, fosfor i german). Beta-sisterol zawarty w jagodach ma działanie przeciwzapalne, a także obniża poziom cholesterolu.
W ich składzie bardzo istotne są wspomniane wyżej: luteina i zeaksantyna, której ludzki organizm nie potrafi sam wyprodukować, a dostarczone przez jagody goji pomagają chronić oczy przed atakami wolnych rodników i naprawić uszkodzenia przez nie spowodowane. Natomiast np.beta-sisterol zawarty w jagodach ma działanie przeciwzapalne, a także obniża poziom cholesterolu. W procesie starzenia nasze organizmy produkują coraz mniej hormonu wzrostu (HGH – Human Growth Hormone). Kolcowój to jedyna znana roślina, która stymuluje organizm do naturalnego produkowania tego hormonu.