Kategoria: Mikro i makroelementy Opublikowano
Wapń i fosfor, pozostając ze sobą we wzajemnym stosunku dwa do jednego, zapewniają prawidłowy stan kości i zębów. Warunkiem prawidłowego wchłaniania wapnia jest dostateczna ilość witaminy D w organizmie. Poza tym wapń jest składnikiem budulcowym kośćca i zębów, uszczelnia błony śluzowe, bierze udział w procesach krzepnięcia krwi, wpływa na prawidłowe działanie układu nerwowego i mięśniowego, ma działanie przeciw zapalne i przeciw alergiczne. Poza tym wapń zmniejsza ryzyko raka jelita grubego, wpływa na zachowanie miarowego rytmu serca, łagodzi bezsenność i bierze udział w metabolizmie żelaza.
Wapń wspomaga pracę układu nerwowego, szczególnie w przewodzeniu bodźców. Zwiększona podaż chelatowanego wapnia może pomóc przy przewlekłych bólach pleców. Dodatkowe ilości wapnia łagodzą bolesne skurcze menstruacyjne. Nastolatki cierpiące na „bóle wzrostowe” zauważają, że znikają one wraz ze zwiększonym spożyciem wapnia.
Źródła wapnia:
mleko i produkty mleczne |
sery |
soja |
orzeszki ziemne |
orzechy włoskie |
natka pietruszki |
nasiona słonecznika |
jarmuż |
fasola |
brokuły |
jaja |
buraki |
Niedobór wapnia:
Nadmiar wapnia:
Nadmiar wapnia w pożywieniu może powodować zaparcia i zwiększa ryzyko infekcji dróg moczowych.