--- ---

Wywiady

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
Poprz Nast
Jesteśmy otwarci na współpracę

Jesteśmy otwarci na współpracę

Podstawowa szkoła imienia Stanisława Kostki Potockiego nr. 261, lokalizacja warszawski wilanów. Od razu, bez owijania w bawełnę poruszam temat stołówki. Muszę przyznać, że dawno nie byłam tak miło zaskoczona. Pełna współpraca - wegetarianizm - proszę...

Więcej
Zdrowie na talerzu, rozmowa z Iwoną Kibil, specjalistą ds. żywienia

Zdrowie na talerzu, rozmowa z Iwoną Kibil, specjalistą …

Od kiedy i dlaczego zostałas weganką? Jestem weganką od kilku lat (nie potrafię dokładnie sprecyzować od kiedy) i przechodziłam w ten nurt żywienia stopniowo. Od czasu liceum byłam wegetarianką jedzącą nabiał...

Więcej
Polskie Towarzystwo Dietetyki. Prawidłowe odżywianie to styl życia, dr. inż. Danuta Gajewska

Polskie Towarzystwo Dietetyki. Prawidłowe odżywianie to…

Temat zdrowego i świadomego jedzenia zagościł na dobre w m.in. mediach i internecie. Czy to jest nowa moda, która zaraz minie? To nie jest krótkotrwała moda na zdrowe żywienie tak jak...

Więcej
Urszula Dudziak, Życie jest cudowne

Urszula Dudziak, Życie jest cudowne

Zostajesz poproszona o napisanie piosenki obrazującej Twoje życie. Jaki miałaby ona tytuł? Nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło. Ja traktuje to wszystko co mnie spotkało, to moje...

Więcej
Czesław i Elżbieta Lang, weganizm - nasza droga do zdrowia

Czesław i Elżbieta Lang, weganizm - nasza droga do zdro…

Kiedy i dlaczego zmieniliście styl życia? Czesław Lang:Stało się to trochę przypadkiem, trochę też z konieczności rzeczy, ponieważ w pewnym momencie mojego życia miałem problemy ze zdrowiem. Miałem problemy z arytmią, miałem...

Więcej
Wegetarianizm po czesku, rozmowa z Jitka Skočková

Wegetarianizm po czesku, rozmowa z Jitka Skočková

Ilu wegetarian i wegan jest w Czechach? Dysponujemy tylko badaniami przeprowadzonymi w 1999 roku przez firmę Stemmark. Według ich raportu w Republice Czeskiej żyje ok. 2% wegetarian. To jednak są już...

Więcej
Przemoc to forma bezsilności, rozmowa z Lucyną Kicińską z Fundacji Dzieci Niczyje

Przemoc to forma bezsilności, rozmowa z Lucyną Kicińską…

Przemoc co kryje się pod tym słowem? Jak je rozumieć? Przemoc to bardzo szerokie pojęcie. To nie tylko bicie, które pozostawia widoczne ślady – siniaki, zadrapania czy złamaną rękę, to także...

Więcej
Wege po angielsku, rozmowa z Liz O'Neill z brytyjskiego The Vegetarian Society

Wege po angielsku, rozmowa z Liz O'Neill z brytyjskiego…

Jaki jest stosunek Anglików do wegetarianizmu i weganizmu? Wegetarianizm jest traktowany jak coś 'normalnego', natomiast weganizm staje się coraz bardziej popularny. Oczywiście argumenty na rzecz weganizmu są powszechnie znane. Jednak większość...

Więcej
Wegetarianizm w wydaniu bułgarskim - rozmowa z Lubomir'em Stoyanov'em

Wegetarianizm w wydaniu bułgarskim - rozmowa z Lubomir'…

Ilu wegetarian żyje w Bułgarii?Nie ma oficjalnych statystyk, ale sądzę, że jest to około 2-3% populacji.Od kiedy działa Wasza organizacja i ilu ma członków?Bułgarski wegetarianim i weganizm odrodził się w...

Więcej
Mariusz Gierszewski, dziennikarz radia Zet. Wege dla mediów nie istnieje

Mariusz Gierszewski, dziennikarz radia Zet. Wege dla me…

Wegetarianizm i weganizm to tematy medialne czy tematy, których nie warto podejmować?To tematy, które trzeba podejmować, ale warto pamiętać, że dla mainstreamowych mediów są to tematy poboczne. Media ogólnopolskie sięgają...

Więcej
Dieta tradycyjna jest dietą zabójczą, rozmowa z Prof. Januszem Książykiem

Dieta tradycyjna jest dietą zabójczą, rozmowa z Prof. J…

Dieta wegetariańska wśród dzieci wzbudza wiele kontrowersji. Jak to się stało że Instytut "Pomnik - Centrum Zdrowia Dziecka" promuje ten sposób żywienia? Zespół lekarzy z CZD wychodzi z założenia, że promowanie...

Więcej
Wegetarianizm, to spokojna, kojąca muzyka. Piotr Sawicki -  Pola Quartet Jazz

Wegetarianizm, to spokojna, kojąca muzyka. Piotr Sawick…

Świat muzyka to świat dźwięków - czy od razu po przebudzeniu - obrazy, słowa, gesty układają się w nuty?Raczej melodie pojawiają się w mojej głowie pod wpływem różnych emocji. To...

Więcej
Magdalena Środa. Mój wegetarianizm jest procesem

Magdalena Środa. Mój wegetarianizm jest procesem

Coraz częściej i głośniej mówi się o wegetarianizmie i wegetarianach. Ale również przy tej okazji przeciwnicy mają bardzo dużo do powiedzenia. Dlaczego w Polsce nie ma tolerancji dla nietradycyjnego życia?Bo...

Więcej
Agnieszka Kaczanowska. Matki to mistrzynie zarządzania czasem.

Agnieszka Kaczanowska. Matki to mistrzynie zarządzania …

Mama +dziecko + praca czy jedna kobieta może połączyć te składniki bez rezygnacji z siebie i swojego życia? Być może to mieszanka wybuchowa ;-) ale jakże ekscytująca! A tak na serio,...

Więcej
Fanatyzm jest niezdrowy, rozmowa z psycholog Dorotą Hołówką

Fanatyzm jest niezdrowy, rozmowa z psycholog Dorotą Hoł…

Wegetarianizm i weganizm to tylko dieta czy również sposób myślenia, życia?Dla mnie jest to przede wszystkim sposób życia. Zauważyłam dużą zależność pomiędzy rozwojem osobistym, a sposobem odżywiania się, im więcej...

Więcej
Pozytywna nienormalność, rozmowa z Anitą, matką i testerką kosmetyków

Pozytywna nienormalność, rozmowa z Anitą, matką i teste…

Od kiedy testujesz kosmetyki dla dzieci i kobiet?Kosmetyki dla kobiet testuję od czasu kiedy ich zaczęłam używać – jak każda z nas. Przecież kupując nowy kosmetyk nigdy nie ma się...

Więcej

Jesteśmy otwarci na współpracę

tarta2Podstawowa szkoła imienia Stanisława Kostki Potockiego nr. 261, lokalizacja warszawski wilanów. Od razu, bez owijania w bawełnę poruszam temat stołówki. Muszę przyznać, że dawno nie byłam tak miło zaskoczona. Pełna współpraca - wegetarianizm - proszę bardzo, podobnie inne diety. Mail do rodziców z miesięcznym jadłospisem - bez problemu. Trzeba zmienić składniki lub potrawę - bez kłopotu - na telefon, maila. Uwaga - szkoła jest publiczna.
Uważam, że takie "dobre praktyki" trzeba pokazywać, mówić o nich i nagłaśniać. Wierzę, że dzięki takim fajnym przykładom, tym którym się nie chce, choć odrobinę bedzie głupio - i zacznie się chcieć. Bo jak zawsze - wystarczy tylko dobra wola i wszystko staje się proste.

Oczywiście, pewnie jestem naiwna, ale co tam. Zapraszam na rozmowę z panią Elżbietą Sochą, właścicielką cateringu żywiącego dzieci we wspomnianej szkole.

Jak zaczęła się Państwa „przygoda” z cateringiem?Mapa bitowa w logo DGES
Żywienie dzieci i młodzieży zakorzenione jest głęboko w moich tradycjach rodzinnych. Moja mama przez blisko 50 lat pracowała w jednej ze śródmiejskich szkół podstawowych jako kucharka, natomiast ja przez ponad 25 lat na stanowisku kierownika stołówki szkolnej. Wobec prywatyzacji stołówek szkolnych podjęłam wyzwanie i założyłam działalność gospodarczą, dzięki czemu mogę realizować dalej swoją pasję jaką jest gotowanie i przede wszystkim praca z dziećmi.

Jak i czym chcecie wygrać z konkurencją?
Naszym atutem przede wszystkim jest długoletnie doświadczenie oraz indywidualne podejście do każdego dziecka jak i rodzica. Doskonale rozumiemy potrzeby dzieci oraz jesteśmy otwarci na wszelkie sugestie ze strony rodziców.

tarta2Podstawowa szkoła imienia Stanisława Kostki Potockiego nr. 261, lokalizacja warszawski wilanów. Od razu, bez owijania w bawełnę poruszam temat stołówki. Muszę przyznać, że dawno nie byłam tak miło zaskoczona. Pełna współpraca - wegetarianizm - proszę bardzo, podobnie inne diety. Mail do rodziców z miesięcznym jadłospisem - bez problemu. Trzeba zmienić składniki lub potrawę - bez kłopotu - na telefon, maila. Uwaga - szkoła jest publiczna.
Uważam, że takie "dobre praktyki" trzeba pokazywać, mówić o nich i nagłaśniać. Wierzę, że dzięki takim fajnym przykładom, tym którym się nie chce, choć odrobinę bedzie głupio - i zacznie się chcieć. Bo jak zawsze - wystarczy tylko dobra wola i wszystko staje się proste.

Oczywiście, pewnie jestem naiwna, ale co tam. Zapraszam na rozmowę z panią Elżbietą Sochą, właścicielką cateringu żywiącego dzieci we wspomnianej szkole.

Jak zaczęła się Państwa „przygoda” z cateringiem?Mapa bitowa w logo DGES
Żywienie dzieci i młodzieży zakorzenione jest głęboko w moich tradycjach rodzinnych. Moja mama przez blisko 50 lat pracowała w jednej ze śródmiejskich szkół podstawowych jako kucharka, natomiast ja przez ponad 25 lat na stanowisku kierownika stołówki szkolnej. Wobec prywatyzacji stołówek szkolnych podjęłam wyzwanie i założyłam działalność gospodarczą, dzięki czemu mogę realizować dalej swoją pasję jaką jest gotowanie i przede wszystkim praca z dziećmi.

Jak i czym chcecie wygrać z konkurencją?
Naszym atutem przede wszystkim jest długoletnie doświadczenie oraz indywidualne podejście do każdego dziecka jak i rodzica. Doskonale rozumiemy potrzeby dzieci oraz jesteśmy otwarci na wszelkie sugestie ze strony rodziców.

otwartość na współpracę

Nasza działalność koncentruje się głównie na zbiorowym żywieniu dzieci i młodzieży, jesteśmy małą rodzinną firmą, która nie jest nastawiona na szybki zysk, kosztem obniżenia jakości serwowanych posiłków. Naszą dewizą jest jakość, różnorodność oraz już wspominałam otwartość we współpracy z placówkami i rodzicami w zakresie żywienia najmłodszych.

IMG 00081Jakie diety oferujecie?
Oferujemy szeroką gamę diet, między innymi bezglutenową, bezmleczną, wegetariańską, cukrzycową, alergii pokarmowych czy też dietę wynikającą z przekonań religijnych.

Czy na prośbę rodziców wysyłacie jadłospis i możecie modyfikować, bo np. dziecko nie lubi jakiś potraw, produktów?
Staramy się być, elastyczni i w miarę możliwości sprostać oczekiwaniom dziecka i rodzica, aczkolwiek jako że zajmujemy się zbiorowym żywieniem dzieci, niektórych próśb mimo szczerych chęci nie jesteśmy wstanie zrealizować. Wszelkie niedogodności wobec tego rekompensujemy szerokim wyborem diet, wówczas przygotowujemy indywidualny jadłospis. Nadto układając menu wybieramy potrawy, które po prostu smakują znakomitej większości dzieci. Nasze jadłospisy są bardzo zróżnicowane, serwujemy tradycyjne potrawy, lecz także w szerokiej mierze są to dania kuchni międzynarodowej, tak by każde dziecko miało okazję spróbować również orientalnych smaków. Przede wszystkim obserwujemy i słuchamy dzieci, bardzo zależy nam na ich opinii, jeśli jakieś danie nie spotka się z ich uznaniem, wówczas wycofujemy je z naszego menu, jak i jeśli jakieś danie cieszy się szczególną aprobatą to pojawia się ono częściej w naszych jadłospisach.

produkty

Z jakich produktów przygotowujecie posiłki?
Przygotowując posiłki dla dzieci stawiamy na wysoką jakość produktów. Współpracujemy z dostawcami mięsa oraz warzyw oferującymi certyfikowane produkty, spełniające wszelkie normy żywieniowe, o których doborze nie decyduje tylko cena. Korzystamy wyłącznie ze świeżych warzyw i owoców, unikamy przetworzonych produktów, zapewniając dzieciom zdrowe i smaczne posiłki.

Jak „radzicie” sobie z sezonowością produktów?wiert
Przygotowując menu dla najmłodszych staramy się jak najbardziej wykorzystywać produkty sezonowe. Obecnie większość owoców i warzyw dostępna jest przez cały rok, bez względu na porę roku jednakże oczywistym jest, iż jakość produktów pozasezonowych jest wątpliwa, dlatego też w okresie zimowym w naszym menu ograniczamy owoce i warzywa sprowadzone z drugiego końca świata, stawiając na nasze polskie produkty - warzywa korzenne, strączkowe czy kapustne.

Czy na prośbę rodziców wysyłacie jadłospis i możecie modyfikować, bo np. dziecko nie lubi jakiś potraw, produktów?
Staramy się być, elastyczni i w miarę możliwości sprostać oczekiwaniom dziecka i rodzica, aczkolwiek jako że zajmujemy się zbiorowym żywieniem dzieci, niektórych próśb mimo szczerych chęci nie jesteśmy wstanie zrealizować. Wszelkie niedogodności wobec tego rekompensujemy szerokim wyborem diet, wówczas przygotowujemy indywidualny jadłospis. Nadto układając menu wybieramy potrawy, które po prostu smakują znakomitej większości dzieci. Nasze jadłospisy są bardzo zróżnicowane, serwujemy tradycyjne potrawy, lecz także w szerokiej mierze są to dania kuchni międzynarodowej, tak by każde dziecko miało okazję spróbować również orientalnych smaków. Przede wszystkim obserwujemy i słuchamy dzieci, bardzo zależy nam na ich opinii, jeśli jakieś danie nie spotka się z ich uznaniem, wówczas wycofujemy je z naszego menu, jak i jeśli jakieś danie cieszy się szczególną aprobatą to pojawia się ono częściej w naszych jadłospisach.

bilansowanie

IMG 00071Kto sprawdza Wasze jadłospisy pod kątem odpowiedniego zbilansowania posiłków?
Priorytetem naszej działalności jest zapewnienie dzieciom zdrowych, pełnowartościowych oraz zrównoważonych posiłków, eliminując z naszego menu produkty przetworzone. Dlatego też w przygotowywaniu naszych jadłospisów pomaga nam renomowany warszawski dietetyk. Tym samym nasze jadłospisy odpowiadają wszelki normom żywieniowym, aczkolwiek mimo współpracy z licencjonowanym dietetykiem oraz dużego doświadczenia, nie stoimy w miejscu i staramy się stale poszerzać wiedzę w zakresie żywienia dzieci i młodzieży poprzez udział w licznych szkoleniach oraz kursach.

Czy dzieci mogą wybierać sobie i modyfikować posiłki przez Was przygotowane?
Specyfika prowadzonej przez nas działalności uniemożliwia modyfikacje menu przy okienku, musimy pamiętać, że jest to zbiorowe żywienie dzieci, aczkolwiek często dajemy dzieciom możliwość wyboru surówki, napojów czy też sosów.

Co jest dla was najważniejsze w waszej działalności?
Największą przyjemność sprawia nam zadowolenie dzieci i rodziców z serwowanych przez nas posiłków.

 




  • Jesteśmy otwarci na współpracę
  • Popularne
  • Tagi

Jesteśmy otwarci na współpracę

Podstawowa szkoła imienia Stanisława Kostki Potockiego nr. 261, lokalizacja warszawski wilanów. Od razu, bez owijania w bawełnę poruszam...

Każdy ma prawo decydować o tym…

Z Moniką Mrozowską o byciu "wege" - Wegetarianizm jest dla Ciebie......czymś tak naturalnym jak oddychanie...

Pozytywna nienormalność, rozmo…

Od kiedy testujesz kosmetyki dla dzieci i kobiet?Kosmetyki dla kobiet testuję od czasu kiedy ich...

Wege po angielsku, rozmowa z L…

Jaki jest stosunek Anglików do wegetarianizmu i weganizmu? Wegetarianizm jest traktowany jak coś 'normalnego', natomiast weganizm...

Paulina Przybysz - Świat będzi…

Bycie wege to dla Ciebie....Rzecz naturalna. Zjedzenie mięsa jest dla mnie abstrakcyjne jak spożycie na...

Zwierze nie jest rzeczą wywiad…

Budzisz się rano i o czym myślisz?Zastanawiam się czy będą dzisiaj korki w drodze do...

Lucyna Wieczorek. Dojrzewalnia…

Dojrzewalnia Róż - co kryje się pod tą nazwą?Dojrzewalnia to przestrzeń sprzyjająca rozwojowi. Jesteśmy siecią...

Patrycja Kosiarkiewicz - Słuch…

Wegetarianizm to dla Pani? Jedyna opcja. Od kiedy i dlaczego została Pani wegetarianką? Jestem vege od 1998. Dlaczego?...

Wegetarianizm w wydaniu bułgar…

Ilu wegetarian żyje w Bułgarii?Nie ma oficjalnych statystyk, ale sądzę, że jest to około 2-3%...

Wegetarianizm, to spokojna, ko…

Świat muzyka to świat dźwięków - czy od razu po przebudzeniu - obrazy, słowa, gesty...

Maria Szyszkowska 'O istocie w…

Wegetarianizm to dla Pani...Wegetarianizm jest dla mnie wyrazem szacunku dla zwierząt. Jest też zarazem protestem...

Marta Sobiło. Bo prawdziwe BLW…

Wegetarianizm to dla Ciebie?Coś o co starałam się bardzo długo. Od lat. Pierwsza próba w...

next
prev
Poprz Nast

Jesteśmy otwarci na współpracę

Jesteśmy otwarci na współpracę

Podstawowa szkoła imienia Stanisława Kostki Potockiego nr. 261, lokalizacja warszawski wilanów. Od razu, bez owijania w bawełnę poruszam temat stołówki. Muszę przyznać, że dawno nie byłam tak miło zaskoczona. Pełna współpraca - wegetarianizm - proszę bardzo, podobnie inne diety. Mail...

Zdrowie na talerzu, rozmowa z Iwoną Kibi…

Zdrowie na talerzu, rozmowa z Iwoną Kibil, specjalistą ds. żywienia

Od kiedy i dlaczego zostałas weganką? Jestem weganką od kilku lat (nie potrafię dokładnie sprecyzować od kiedy) i przechodziłam w ten nurt żywienia stopniowo. Od czasu liceum byłam wegetarianką jedzącą nabiał i bardzo sporadycznie jaja, później...

Polskie Towarzystwo Dietetyki. Prawidłow…

Polskie Towarzystwo Dietetyki. Prawidłowe odżywianie to styl życia, dr. inż. Danuta Gajewska

Temat zdrowego i świadomego jedzenia zagościł na dobre w m.in. mediach i internecie. Czy to jest nowa moda, która zaraz minie? To nie jest krótkotrwała moda na zdrowe żywienie tak jak jest moda na krótkie spódniczki,...

Urszula Dudziak, Życie jest cudowne

Urszula Dudziak, Życie jest cudowne

Zostajesz poproszona o napisanie piosenki obrazującej Twoje życie. Jaki miałaby ona tytuł? Nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło. Ja traktuje to wszystko co mnie spotkało, to moje wspinanie się po schodach, jako...

Czesław i Elżbieta Lang, weganizm - nasz…

Czesław i Elżbieta Lang, weganizm - nasza droga do zdrowia

Kiedy i dlaczego zmieniliście styl życia? Czesław Lang:Stało się to trochę przypadkiem, trochę też z konieczności rzeczy, ponieważ w pewnym momencie mojego życia miałem problemy ze zdrowiem. Miałem problemy z arytmią, miałem problemy również chorobą Maniera, przy...

Wegetarianizm po czesku, rozmowa z Jitka…

Wegetarianizm po czesku, rozmowa z Jitka Skočková

Ilu wegetarian i wegan jest w Czechach? Dysponujemy tylko badaniami przeprowadzonymi w 1999 roku przez firmę Stemmark. Według ich raportu w Republice Czeskiej żyje ok. 2% wegetarian. To jednak są już dane nieaktualne. Pojawia się coraz...

Przemoc to forma bezsilności, rozmowa z …

Przemoc to forma bezsilności, rozmowa z Lucyną Kicińską z Fundacji Dzieci Niczyje

Przemoc co kryje się pod tym słowem? Jak je rozumieć? Przemoc to bardzo szerokie pojęcie. To nie tylko bicie, które pozostawia widoczne ślady – siniaki, zadrapania czy złamaną rękę, to także szarpanie czy popychanie. Z drugiej...

Wege po angielsku, rozmowa z Liz O'Neill…

Wege po angielsku, rozmowa z Liz O'Neill z brytyjskiego The Vegetarian Society

Jaki jest stosunek Anglików do wegetarianizmu i weganizmu? Wegetarianizm jest traktowany jak coś 'normalnego', natomiast weganizm staje się coraz bardziej popularny. Oczywiście argumenty na rzecz weganizmu są powszechnie znane. Jednak większość ludzi w Wielkiej Brytanii je...

Wegetarianizm w wydaniu bułgarskim - roz…

Wegetarianizm w wydaniu bułgarskim - rozmowa z Lubomir'em Stoyanov'em

Ilu wegetarian żyje w Bułgarii?Nie ma oficjalnych statystyk, ale sądzę, że jest to około 2-3% populacji.Od kiedy działa Wasza organizacja i ilu ma członków?Bułgarski wegetarianim i weganizm odrodził się w 2003 roku poprzez forum internetowe,...

Mariusz Gierszewski, dziennikarz radia Z…

Mariusz Gierszewski, dziennikarz radia Zet. Wege dla mediów nie istnieje

Wegetarianizm i weganizm to tematy medialne czy tematy, których nie warto podejmować?To tematy, które trzeba podejmować, ale warto pamiętać, że dla mainstreamowych mediów są to tematy poboczne. Media ogólnopolskie sięgają po nie tylko jak naprawdę...

Dieta tradycyjna jest dietą zabójczą, ro…

Dieta tradycyjna jest dietą zabójczą, rozmowa z Prof. Januszem Książykiem

Dieta wegetariańska wśród dzieci wzbudza wiele kontrowersji. Jak to się stało że Instytut "Pomnik - Centrum Zdrowia Dziecka" promuje ten sposób żywienia? Zespół lekarzy z CZD wychodzi z założenia, że promowanie diety, która jest zbliżona do...

Wegetarianizm, to spokojna, kojąca muzyk…

Wegetarianizm, to spokojna, kojąca muzyka. Piotr Sawicki -  Pola Quartet Jazz

Świat muzyka to świat dźwięków - czy od razu po przebudzeniu - obrazy, słowa, gesty układają się w nuty?Raczej melodie pojawiają się w mojej głowie pod wpływem różnych emocji. To one mnie inspirują. Jest to...

Magdalena Środa. Mój wegetarianizm jest …

Magdalena Środa. Mój wegetarianizm jest procesem

Coraz częściej i głośniej mówi się o wegetarianizmie i wegetarianach. Ale również przy tej okazji przeciwnicy mają bardzo dużo do powiedzenia. Dlaczego w Polsce nie ma tolerancji dla nietradycyjnego życia?Bo w Polsce w ogóle mało...

Agnieszka Kaczanowska. Matki to mistrzyn…

Agnieszka Kaczanowska. Matki to mistrzynie zarządzania czasem.

Mama +dziecko + praca czy jedna kobieta może połączyć te składniki bez rezygnacji z siebie i swojego życia? Być może to mieszanka wybuchowa ;-) ale jakże ekscytująca! A tak na serio, to wszystko zależy od potrzeb,...

Fanatyzm jest niezdrowy, rozmowa z psych…

Fanatyzm jest niezdrowy, rozmowa z psycholog Dorotą Hołówką

Wegetarianizm i weganizm to tylko dieta czy również sposób myślenia, życia?Dla mnie jest to przede wszystkim sposób życia. Zauważyłam dużą zależność pomiędzy rozwojem osobistym, a sposobem odżywiania się, im więcej harmonii wprowadzamy do swojego życia,...

Pozytywna nienormalność, rozmowa z Anitą…

Pozytywna nienormalność, rozmowa z Anitą, matką i testerką kosmetyków

Od kiedy testujesz kosmetyki dla dzieci i kobiet?Kosmetyki dla kobiet testuję od czasu kiedy ich zaczęłam używać – jak każda z nas. Przecież kupując nowy kosmetyk nigdy nie ma się pewności czy będzie dobry i...

Julia Pietrucha. Nie godzę się na cierpi…

Julia Pietrucha. Nie godzę się na cierpienie zwierząt

Życie jest.... zaskakujące. Wiele rzeczy dzieje się obok nas, ale często nie zwracamy na nie uwagi. Dlatego staram się mieć otwarty umysł, słuchać ludzi, rozmawiać z nimi, żeby niczego nie przeoczyć. Budzi się Pani o poranku i...

Katarzyna Bogucka. O ilustrowaniu dzieci…

Katarzyna Bogucka. O ilustrowaniu dziecięcego świata

Dzieci to bardzo wymagający odbiorcy - nie boi się Pani konfrontować swojej wizji ze światem Najmłodszych?Dzieci to przede wszystkim bardzo otwarci odbiorcy. Ich świat, a może bardziej jego otoczenie jest stworzony przez dorosłych. Mam dobre...

Lucyna Wieczorek. Dojrzewalnia róż

Lucyna Wieczorek. Dojrzewalnia róż

Dojrzewalnia Róż - co kryje się pod tą nazwą?Dojrzewalnia to przestrzeń sprzyjająca rozwojowi. Jesteśmy siecią kobiecych organizacji, które współpracują realizując projekty rozwojowe dla kobiet takiej jak właśnie startujący Festiwal PROGRESSteron czy grupa "Kobiety w wewnętrznej...

Dominika Zaręba. Ekożycie bez granic

Dominika Zaręba. Ekożycie bez granic

Ekoturystka - brzmi ciekawie, intrygująco, ale również tajemniczo. Co kryje się pod tym hasłem?Ekoturystyka to styl podróżowania bliskiego naturze, aktywny i poznawczy. To podróżowanie w miejsca wyróżniające się bogactwem przyrody, pięknem krajobrazu i unikalną kulturą....

Marta Sobiło. Bo prawdziwe BLW dzieje si…

Marta Sobiło. Bo prawdziwe BLW dzieje się ‘przy okazji’

Wegetarianizm to dla Ciebie?Coś o co starałam się bardzo długo. Od lat. Pierwsza próba w 1LO- jakieś 15 lat. Pół roku bez mięsa, cała rodzina z wieczną pretensją. Ostatecznie pogorszył mi się wzrok i jako...

Agnieszka Mocarska. Wszystko ma duszę

Agnieszka Mocarska. Wszystko ma duszę

Wegetarianizm to dla Ciebie?Compassion over cruelty. Podoba mi się świat, w którym nie zabija się, nie poniża – ogólnie nie używa nikogo. Bliski jest mi indiański animizm, według którego wszystko jest jednym i wszystko, każdy...

Jola Słoma, Mirek Trymbulak. Smak smakuj…

Jola Słoma, Mirek Trymbulak. Smak smakuje węchem

Jak smakuje smak? Jola Słoma: Smak smakuje węchem. Niestety okazuje się, że bez węchu nie ma smaku. Przekonałam się o tym, gdy po powrocie z Indii zachorowałam na zapalenie płuc, miałam katar, chore zatoki. Przez...

Karolina Gruszka. Wegetarianizm jest spó…

Karolina Gruszka. Wegetarianizm jest spójną częścią mnie

Od kiedy i dlaczego została Pani wege?Wegetarianką zostałam w siódmej klasie podstawówki. Wspólnie z przyjaciółką zaczęłyśmy interesować się problemami związanymi z ekologią, ochroną zwierząt. Po raz pierwszy prawdziwie uświadomiłam sobie skąd bierze się kotlet na...


Jesteśmy otwarci na współpracę - WegeMaluch.pl QR Code
Slide Qr Code by Wegemaluch.pl

Wegemaluch w Facebook
  • Polish Czech Danish English French German Slovak Slovenian Spanish
  • Translation on fly. Some sentences may be ungrammatical.

Ten serwis używa plików cookies i podobnych technologii.

Używając portalu wegemaluch.pl zgadzasz się na używanie plików cookies. Czytaj więcej…

Zrozumiałem

Licencja Creative Commons
Utwory Wegemaluch.pl są dostępne na licencji Creative Commons CC BY-NC-ND 4.0 Międzynarodowe.

Materiały nieoznaczone CC BY-NC-ND 4.0 - © by WegeMaluch.pl & MagYa 2011-2020. All rights reserved