Kategoria: od 7 miesiąca
Gruszka to ok. 85 % wody, średniej wielkości owoc ma 60 kalorii.
Ze składników mineralnych najwięcej zawiera potasu, ale także jest bogaty w fosfor, wapń, magnez, sód, chlor, cynk, miedź, żelazo, jod oraz kwas jabłkowy i pektyny. Zawiera także betakaroten, witaminę B1, B2, B5, C i PP.
Gruszki wspomagają trawienie i przeciwdziałają zaparciom, ponieważ charakteryzują się sporą zawartością błonnika. Sok z tych owoców ma działanie moczopędne, a kompot z suszonych gruszek, zgodnie z tradycją ludową, pomaga w leczeniu przeziębień przebiegających z gorączką i kaszlem.
Gruszka przybyła ze starożytnej Persji przez Armenię i Małą Azję do Grecji, gdzie już na tysiąc lat przed naszą erą należały do ulubionych owoców. Z Grecji grusza trafiła do Rzymu. Tutaj zaś miała silne poparcie, sam Juliusz Cezar zarządził, aby posadzić ją w zdobytej Anglii. Z czasem grusza przekroczyła Alpy i dotarła do nas, gdzie spotkała swoje krewniaczki: gruszki leśne i ulęgałki.
Kompot z suszu, jest stosowany jako lek w przeziębieniach z gorączką i kaszlem oraz w biegunkach.