Kategoria: od 7 miesiąca
Malina, soczyste i aromatyczne owoce złożone z drobnych pestkowców dostarczają znacznych ilości witaminy C. Zawierają błonnik, prowitaminę A, witaminy B1, B2, B6, PP, cukry, pektyny, kwasy organiczne (jabłkowy, cytrynowy i salicylowy), sole wapnia, żelaza, fosforu i miedzi.
Malina to krzew z rodziny różowatych, występujący w Europie oraz północnej i zachodniej Azji. W Polsce rośnie dość pospolicie na niżu i w górach aż po strefę kosodrzewiny, w lasach i zaroślach oraz na porębach leśnych.
Do celów leczniczych zbiera się w lipcu świeżo dojrzałe, jędrne owoce maliny i suszy w suszarni ogrzewanej początkowo w temperaturze ok. 30° C, a następnie dosusza w temperaturze 50° C. Napar z suszonych owoców lub syrop ze świeżych (syrop malinowy podaje się zwłaszcza dzieciom) pobudzają czynność gruczołów potowych i w stanach gorączkowych wywołują po pół godzinie (do godziny) obfite wydzielanie potu.
Do celów farmaceutycznych zbiera się również w ciągu lata młode, dobrze wyrośnięte liście maliny i suszy w suszarniach naturalnych w cieniu i przewiewie. Liście maliny działają ściągająco, przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie. Wyciągi wodne, zawierające garbniki, hamują rozwój bakterii jelitowych i zmniejszają biegunkę. Wywołują też nieznaczny rozkurcz mięśni gładkich jelit, naczyń krwionośnych i macicy. Zarówno napar z suszonych owoców maliny, jak i syrop malinowy są od dawna znanym i często stosowanym domowym lekiem napotnym w bakteryjnych i wirusowych chorobach z podwyższoną temperaturą.