--- ---

Przyprawy

Przyprawy nadają naszym kulinarnym szaleństwom walorów smakowych, zapachowych i w rzadkich przypadkach (takich jak kurkuma czy szafran) wizualnych. W dalekiej przeszłości niektóre rośliny, które obecnie stosujemy jako przyprawy, były stosowane przez znachorów, czarowników i kapłanów. Służyły jako leki, afrodyzjaki, święte oleje, kadzidła itp. Przez całe tysiąclecia handel przyprawami, szczególnie tymi korzennymi pochodzącymi z odległych krajów Azji, przynosił znaczne zyski i był rozwijany. Przypuszczalnie olbrzymie bogactwa króla Salomona pochodziły w znacznej mierze z tego handlu. Celem wypraw morskich Krzysztofa Kolumba i Johna Cabota były zasobne w przyprawy Indie. Wyspy Moluki były wcześniej nazywane Wyspami Korzennymi i to one były głównym celem wyprawy Ferdynanda Magellana, która w rezultacie skończyła się pierwszym opłynięciem kuli ziemskiej. Obecnie centrum wytwarzania przypraw nadal skupia się w południowo-wschodniej Azji, a same Indie mają ponad 80% udziału w ich światowej produkcji.

 

 

 

właściwości lecznicze nać pietruszki
Natka pietruszki
usprawnia nerki, ponieważ działa moczopędnie. Szczególnie bogata w witaminę C (2 razy więcej niż w cytrynie, w tej samej masie produktu) oraz żelazo a także prowitaminę A. Podnosi odporność organizmu i chroni przed infekcjami.
Zawiera minerały m.in.: magnez, żelazo, sód, potas, wapń, miedź, fosfor, fluor, chlor, b-karoten, oraz witaminy: B1, B2, B6, C. Składniki te nie występują tak licznie w korzeniu pietruszki.

Natka ułatwia także przemianę materii, przyspiesza trawienie, pomaga na wzdęcia i kolki, aktywizuje do pracy wątrobę. Łagodzi dolegliwości menstruacyjne, redukuje cellulit i chroni nas przed wolnymi rodnikami (dzięki m.in. witaminie C i karotenowi).

Czytaj wicej Czytaj więcej...

Powieś pęk kopru nad drzwiami, mówi stare porzekadło ludowe, a będziesz chroniony przed czarownicami. Pomimo tego, że w dzisiejszych czasach nikt w to nie wierzy, koper jest używany w kuchni i leczy problemy ze zdrowiem.

Koper był używany 5000 lat temu przez Egipcjan. Koper pochodzi z regionu śródziemnomorskiego, południowej Rosji, centralnej i południowej Azji. Rośnie tam dziko na otwartych przestrzeniach. Koper jest szeroko uprawiany w Europie oraz Ameryce Północnej.

Koper zawsze był uważany jako środek leczniczy w problemach układu pokarmowego. Poza tym to świetny, naturalny sposób na łagodzenie skurczów żołądkowych, kolek, niestrawności.

Czytaj wicej Czytaj więcej...

  • 1
  • 2
  • 3

Bazylia 10+

Bazylia 10+

Bazylia posiada właściwości uspokajające, działa przeciwdepresyjnie, poprawia nastrój i dodaje sił, dlatego też jest stosowana w czasie pobudliwości nerwowej, zmęczenia, depresji, niepokoju lub bezsenności. Zioło to ma również zastosowanie w...

Więcej

Szczypiorek 10+

Szczypiorek 10+

Szczypiorek poprawia odporność, działa przeciwzapalnie. Zielone liście zawierają dużo witaminy C (50-100mg na 100g), karoten, witaminę B2 a także sód, potas, fosfor oraz żelazo. Ponadto szczypiorek przyspiesza trawienie, obniża ciśnienie...

Więcej

Natka pietruszki 6+

Natka pietruszki 6+

Natka pietruszki usprawnia nerki, ponieważ działa moczopędnie. Szczególnie bogata w witaminę C (2 razy więcej niż w cytrynie, w tej samej masie produktu) oraz żelazo a także prowitaminę A. Podnosi...

Więcej

Przyprawy - WegeMaluch.pl QR Code
Slide Qr Code by Wegemaluch.pl

Wegemaluch w Facebook
  • Polish Czech Danish English French German Slovak Slovenian Spanish
  • Translation on fly. Some sentences may be ungrammatical.

Ten serwis używa plików cookies i podobnych technologii.

Używając portalu wegemaluch.pl zgadzasz się na używanie plików cookies. Czytaj więcej…

Zrozumiałem

Licencja Creative Commons
Utwory Wegemaluch.pl są dostępne na licencji Creative Commons CC BY-NC-ND 4.0 Międzynarodowe.

Materiały nieoznaczone CC BY-NC-ND 4.0 - © by WegeMaluch.pl & MagYa 2011-2019. All rights reserved