--- ---

Porady dietetyka

Jak wprowadzić zmiany w żywieniu ?

Jedzenie stanowi jedną z najbardziej podstawowych części naszego życia – dlatego warto postawić je wysoko na liście swoich priorytetów, zacząć od początku. Czas przeznaczony na gotowanie inwestujemy w coś niezmiernie ważnego – w zdrowie naszej rodziny. Czy znacie lepszą inwestycję?

„Nie mam czasu na zdrowe odżywianie!” – te słowa bardzo często słyszę na warsztatach lub z ust znajomych. Wielu osobom wydaje się, że zdrowe życie jest dla osób, które mają mnóstwo czasu. Nic bardziej mylnego! Codziennie, czasem co drugi dzień, gotujemy dla siebie lub swoich bliskich. Jedzenie będzie nam towarzyszyć każdego dnia naszego życia, niezależnie od tego, czy mamy dwie prace, dom, piątkę dzieci i mnóstwo zajęć dodatkowych, czy całymi dniami siedzimy w domu, nudząc się przed telewizorem.

Jedzenie stanowi jedną z najbardziej podstawowych części naszego życia – dlatego warto postawić je wysoko na liście swoich priorytetów, zacząć od początku. Czas przeznaczony na gotowanie inwestujemy w coś niezmiernie ważnego – w zdrowie naszej rodziny. Czy znacie lepszą inwestycję?

„Nie mam czasu na zdrowe odżywianie!” – te słowa bardzo często słyszę na warsztatach lub z ust znajomych. Wielu osobom wydaje się, że zdrowe życie jest dla osób, które mają mnóstwo czasu. Nic bardziej mylnego! Codziennie, czasem co drugi dzień, gotujemy dla siebie lub swoich bliskich. Jedzenie będzie nam towarzyszyć każdego dnia naszego życia, niezależnie od tego, czy mamy dwie prace, dom, piątkę dzieci i mnóstwo zajęć dodatkowych, czy całymi dniami siedzimy w domu, nudząc się przed telewizorem.

Mity a jedzenie


Innym popularnym przekonaniem jest mit, że to co zdrowe, jest zazwyczaj niesmaczne, a więc pozbawia nas przyjemności jedzenia. Nie musi tak być. Jeżeli nie jesteśmy od dziecka przyzwyczajeni do zdrowego odżywiania, zmiana nawyków żywieniowych wymaga pewnego wysiłku. Zmusza najpierw do zastanowiania się, co kupić, z czym to połączyć, ile tego zjeść… Zmiana powinna być stopniowa, ale trwała. Wysiłek, który podejmiemy, by jej dokonać, zaprocentuje w naszym codziennym życiu, przyniesie efekt w postaci lepszego samopoczucia i wyglądu.

Od czego zacząć zmiany?

1. Pozytywne nastawienie

Tak, to jest najważniejsza kwestia! Zmiana nawyków żywieniowych musi być naszą własną decyzją. Musimy mieć świadomość, że nasze zdrowie jest w naszych rękach, i głębokie pragnienie zmiany na lepsze.

2. Przegląd lodówki i szafek

Na starcie należy pozbyć się wszelkich produktów przetworzonych, produktów z białej maki i białego cukru, produktów zawierających glutaminian sodu i konserwanty, wszelkich niezdrowych tłuszczy, słodyczy, napojów gazowanych, itp.


3. Idź na zakupy

Kup nowe produkty, pełną mąkę, makarony pełnoziarniste, zdrowe oleje, zamień ziemniaki na kasze i ryż, kup naturalne przyprawy, zamień cukier biały na brązowy lub melasę , spożywaj więcej strączków, nasion, orzechów. To radykalne działanie doda Ci energii do zmian i sprawi, że od pierwszego dnia odczujesz ich pozytywne skutki.


4. Przygotuj pomysły na 4-5 posiłków dziennie

Dbaj o regularność posiłków – organizm czerpie potrzebną energię z pożywienia dostarczanego na bieżąco. Częste spożywanie posiłków, codziennie mniej więcej o tej samej porze, zapewnia stałą dostawę energii. Najrozsądniejsze jest spożycie 4 lub 5 posiłków w odstępach co 2-3 godziny.

Na początek możesz gotować to, co do tej pory, zamieniając niektóre składniki: pierogi czy naleśniki zrób z mąki pszennej, do zupy zamiast ziemniaków dodaj kaszy, jedz więcej warzyw. Jeśli brak Ci pomysłów, szukaj inspiracji w książkach, Internecie, a najlepiej we własnej głowie – uwierz w swoją kreatywność! Przygotuj pasty na chleb, mieszając strączki z warzywami, zbożami i innymi składnikami, które podpowie Ci intuicja. Nie bój się eksperymentów, baw się w kuchni!


5. Śniadanie? Codzienny, przyjemny obowiązek

Znane przysłowie mówi: “Śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolację oddaj wrogowi”. W innej wersji – „śniadanie zjedz jak król, obiad jak szlachcic, a kolację jak żebrak”. Od dawien dawna wiadomo, że śniadanie to najważniejszy posiłek, dający energię na cały dzień. Powinien być najbogatszy w wartości odżywcze ze wszystkich posiłków w ciągu dnia. Wiele osób ze względu na ciągły pośpiech rezygnuje ze śniadania. Tymczasem brak pierwszego posiłku prowadzi do spadku glukozy we krwi, a co za tym idzie – zmniejszenia wydajności pracy. W pewnym momencie dostajemy napadu wielkiego głodu i zjadamy wszystko, co mamy pod ręką, najczęściej słodycze, a to już prosta droga do otyłości.


6. Pamiętaj o różnorodności

Staraj się, aby w Twoim codziennym jadłospisie były produkty ze wszystkich grup spożywczych. Spożywaj dużo zbóż, warzyw i strączków. Odpowiednio zestawione produkty zapewnią Ci prawidłową ilość składników mineralnych i witamin oraz prawidłowe ich wchłanianie.


7. Eksperymentuj ze smakami

Bądź otwarty na nowe smaki, próbuj różnorodnych połączeń produktów, wyjdź poza sferę kulinarną wyniesioną z domu. Używaj dużej ilości ziół, naucz się ich smaków i zapachów. Po pewnym czasie stworzysz fantastyczne kompozycje, czym na pewno zachwycisz bliskich. Do stworzenia np. naleśników próbuj połączenia różnych mąk (ryżowa, kukurydziana, z cieciorki, orkiszowa), dodaj do ciasta mak, sezam, kurkumę czy cynamon. Taka kuchnia nigdy się nie znudzi.


8. Miej zawsze pod ręką naturalną, zdrową przekąskę

Jeśli masz skłonność do podjadania miedzy posiłkami, podczas oglądania telewizji lub w sytuacjach stresowych – przyda Ci się zestaw dobrych smakołyków. Mam tu na myśli suszone owoce, nasiona, orzechy.


9. Przezorny zawsze ubezpieczony

Wyrób w sobie nawyk przygotowywania posiłków do pracy, na spotkanie w mieście, na wycieczkę, do kina. Wystarczy mały pojemnik z zapakowaną, własnoręcznie przygotowaną sałatką, zrobione przez nas ciastka, kanapki z pastą, itd. Nie mamy wtedy potrzeby sięgania po pokusy piętrzące się na pólkach sklepowych.


10. Czytaj etykiety

Zanim kupisz produkt , co do którego jakości nie jesteś pewien, dokładnie przeczytaj jego skład. Nie pozwól sobie wcisnąć śmieciowego jedzenia.


Eksperymentuj, zostań kucharzem-artystą! Nie poddawaj się, to nie jest trudne, wystarczy wiara we własne siły i dostrzeżenie zalet naturalnego żywienia. Pamiętaj, że małe kroki i wytrwałość są kluczem do sukcesu. Powodzenia!


Autor: Marta Kierzkowska-Grzybek, biotechnolog
źródło: www.zdrowyprzedszkolak.org




  • Jak wprowadzić zmiany w żywieniu ?
  • 1
  • 2
  • 3

Czy łączyć białka z węglowodanami?

Czy łączyć białka z węglowodanami?

Idea, że nie należy łączyć białek z węglowodanami w jednym posiłku wywodzi się z diety rozdzielnej dr. Haya. Zgodnie z jej założeniami mechanizmy trawienia białek i węglowodanów diametralnie się różnią i spożywanie produktów z obu...

Wegetarianizm a sport

Wegetarianizm a sport

Nie jedząc mięsa można uprawiać dowolną dyscyplinę sportową (nawet kulturystykę), na każdym poziomie zaawansowania (nawet wyczynowym), niezależnie od wieku, płci, czy wyznania. Historia zna przykłady wielu wybitnych sportowców, którzy byli wegetarianami, a nawet weganami. Nie...

Kanada - nowy przewodnik żywieniowy

Kanada - nowy przewodnik żywieniowy

Jedz lepiej -żyj lepiej. Pod takim hasłem w Kanadzie pojawił się nowy poradnik żywieniowy. W nim właśnie zaleca spożywanie zdrowej i nieprzetworzonej żywności.Największą rewolucją jest brak dziennej dawki nabiału. Najnowsza edycja eliminuje podział żywności na...

Poprz Nast

Kanada - nowy przewodnik żywieniowy

Kanada - nowy przewodnik żywieniowy

Jedz lepiej -żyj lepiej. Pod takim hasłem w Kanadzie pojawił się nowy poradnik żywieniowy. W nim właśnie zaleca spożywanie zdrowej i nieprzetworzonej żywności.Największą rewolucją jest brak dziennej dawki nabiału. Najnowsza edycja eliminuje podział żywności na...

Czterolatek: problemy z dietą i skórą

Czterolatek: problemy z dietą i skórą

Pytanie od rodzica: Mój czterolatek do drugiego roku życia był na zdrowej urozmaiconej diecie. Jadł ryby, warzywa, mięso. Przyszedł moment, gdzie odrzucił wymienione produkty. Prawie od dwóch lat nie miał w ustach żadnego mięsa, ryb. Nie...

Dieta a wzmacnianie odporności

Dieta a wzmacnianie odporności

Jesień to okres, kiedy występuje wzmożenie zachorowania na przeziębienia i grypę u dzieci i dorosłych. Okazuje się, że w bardzo łatwy sposób możemy wzmacniać naszą odporność, poprzez odpowiednio zbilansowaną dietę. Zatem jak zbilansować codziennie menu?...

Nasiona chia

Nasiona chia

Nasiona chia, czyli omega 3 w diecie dużych i małych wegetarian Obecnie niezwykle popularne na polskim rynku stały się wszelkiego rodzaju ziarna i nasiona. Im bardziej egzotyczna nazwa, tym chętniej używana jest przez producentów, którzy aby...

Sucha skóra - jak sobie z nią poradzić?

Sucha skóra - jak sobie z nią poradzić?

Sucha skóra jest problemem większości z nas jeżeli przebywamy w klimatyzowanych, ogrzewanych pomieszczeniach lub doświadczamy właśnie zmiany pory roku. Kobiety na całym Świecie od Stanów zjednoczonych po Japonię zmagają się z suchością i nadwrażliwością skóry....

Rozdwajające się paznokcie

Rozdwajające się paznokcie

Bardzo często przyczyną łamliwych paznokci jest łączny niedobór kilku składników odżywczych w diecie. Mali wegetarianie są szczególnie narażeni na niedobór tych składników odżywczych: żelazo, cynk, wapń, magnez, krzem, witaminy z grupy B i Wit. E. Niedobór...

Wege ciąża jest zdrowa

Wege ciąża jest zdrowa

Planujesz wegańską bądź wegetariańską ciążę? Na pewno rodzina i znajomi, którzy nie wyobrażają sobie życia bez mięsa i serów nie przepuszczą Ci tego! Nie mało nasłuchasz się na temat szkodliwości takiego sposobu żywienia podczas ciąży. Niestety,...

Weganizm i sport

Weganizm i sport

Weganie muszą zmagać się z różnymi mitami. Jednym z nich jest przekonanie, obecne również wśród „roślinożerców”, że ich dieta uniemożliwia lub utrudnia regularne treningi. Być może dlatego badanie Tonstand i współpracowników [1] wykazało, że amerykańscy weganie...

Serki homogenizowane - dobre dla dzieci?

Serki homogenizowane - dobre dla dzieci?

Serki homogenizowane są produktami spożywczymi, które tak jak sama nazwa mówi, powstają w procesie homogenizacji. Jest to proces tworzenia się jednolitej mieszaniny (masy) ze składników nie mieszających się. Aby proces taki mógł zajść, niezbędny jest...

Tauryna - co to takiego?

Tauryna - co to takiego?

Tauryna jest niebiałkowym aminokwasem siarkowym występującym głównie w tkankach zwierzęcych. U ludzi, najwyższe stężenie tauryny występuje w sercu, mózgu (szczególnie w szyszynce i przysadce mózgowej) a także mięśniach, gdzie jest magazynowana. W mniejszej ilości, aminokwas...

Rozgrzewające zupy na mroźne dni

Rozgrzewające zupy na mroźne dni

Zupa wegetariańska – łatwa  do przygotowania, to pożywny ciepły posiłek. Zupy doskonale się sprawdzają gdy za oknem jest zimno. Poprzez zastosowanie naturalnych ziół możemy wzmocnić odporność organizmu a przede wszystkim go rozgrzać. Podane tutaj propozycje to...

Jadłospis przedszkolaka

Jadłospis przedszkolaka

Dieta wegetariańska przedszkolaka Bardzo często powielane są nieprawdziwe informacje na temat diety wegetariańskiej na przykład w kontekście białka. W opinii nie tylko specjalistów z zakresu dietetyki ale również lekarzy funkcjonują nieprawdziwe opinie, że dieta wegetariańska wykluczająca...

Witamina D - witamina słońca

Witamina D - witamina słońca

Pozytywne efekty związane z leczniczymi właściwościami promieni słonecznych odnotowane były już w starożytnej Grecji. Sam Hipokrates wykorzystywał światło słoneczne do leczenia wielu chorób.   W 1893 roku odkryto, że światło słoneczne jest przydatne w leczeniu tak...

Mleko krowie - dobro czy zło?

Mleko krowie - dobro czy zło?

Dietetycy i Żywieniowcy na całym świecie uznają mleko za niezbędny i wartościowy składnik pożywienia. Właśnie dlatego, od wieków mleko i przetwory są jednym z podstawowych produktów w diecie człowieka. Czy powinno tak zostać? Przyjrzyjmy się wartościom...

Witamina B12 - co, jak i gdzie

Witamina B12 - co, jak i gdzie

Witamina B12 jest niezwykle ważna w naszym organizmie. Potrzebna jest do syntezy DNA, wpływa na metabolizm kości (badania udowadniają iż długotrwały niedobór tej witaminy może być czynnikiem osteoporozy), bierze udział w syntezie hemoglobiny, jest niezbędna do...

O próchnicy okiem dietetyka

O próchnicy okiem dietetyka

Próchnica zębów jest jedną z najbardziej rozpowszechnionych chorób na świecie. W wielu krajach rozwiniętych choroba ta dotyczy ok 90% dzieci w wieku szkolnym i większość osób dorosłych. W rozwoju próchnicy największe znaczenie odgrywa pożywienie, bakterie...

Syntetyczne przeciwutleniacze w żywności

Syntetyczne przeciwutleniacze w żywności

Przeciwutleniacze są to substancje, które dodane do produktów spożywczych w małych stężeniach zabezpieczają je przed niekorzystnymi zmianami spowodowanymi utlenianiem i przedłużają trwałość produktów spożywczych.   Wyróżniamy przeciwutleniacze naturalne i syntetyczne. Naturalne to np. tokoferole w olejach, flawonoidy...

Parę słów o alergii

Parę słów o alergii

Alergię, czyli nadwrażliwość definiuje się jako nieprawidłową nadmiernie nasiloną lub zaburzoną reakcję systemu immunologicznego na różne substancje obce określane jako alergeny, w wyniku czego dochodzi do uszkodzenia własnych tkanek. Rozróżniamy cztery typy alergii. Najbardziej powszechną jest...

Roślinne mleko

Roślinne mleko

Roślinnych odpowiedników nabiału na polskim rynku jest coraz więcej. W dużej mierze fakt ten wiąże się z narastającymi alergiami wśród dzieci, coraz częściej wykrywaną nietolerancją laktozy a także coraz większą świadomością konsumentów i stale powiększającą...

Roślinny nabiał

Roślinny nabiał

Roślinnych odpowiedników nabiału na polskim rynku jest coraz więcej. W dużej mierze fakt ten wiąże się z narastającymi alergiami wśród dzieci, coraz częściej wykrywaną nietolerancją laktozy a także coraz większą świadomością konsumentów i stale powiększającą...

Zaburzenia lipidowe i miażdżyca u dzieci

Zaburzenia lipidowe i miażdżyca u dzieci

Choroby układu krążenia powiązane z miażdżycą są jedną z głównych przyczyn zgonów w krajach rozwiniętych osób po 50 roku życia, jednak co raz częściej dotykają one osób znacznie młodszych, a nawet dzieci. Naukowcy są zgodni,...

Domowe sposoby na przeziębienie i wzmocn…

Domowe sposoby na przeziębienie i wzmocnienie odporności cz.2

Śniegi stopniały, ale do prawdziwej wiosny pozostało jeszcze trochę czasu. Pogoda nas nie rozpieszcza i co chwilę serwuje nam raz słońce, a raz obfite deszcze. Taka zmienna temperatura i wszechobecna wilgoć nie sprzyja naszemu zdrowiu....

Wegetarianizm a sport

Wegetarianizm a sport

Nie jedząc mięsa można uprawiać dowolną dyscyplinę sportową (nawet kulturystykę), na każdym poziomie zaawansowania (nawet wyczynowym), niezależnie od wieku, płci, czy wyznania. Historia zna przykłady wielu wybitnych sportowców, którzy byli wegetarianami, a nawet weganami. Nie...

Domowe sposoby na przeziębienie i wzmocn…

Domowe sposoby na przeziębienie i wzmocnienie odporności cz.1

Żyjemy w czasach, kiedy zostaliśmy prawie całkowicie zdominowani przez rynek farmaceutyczny. Z każdej strony bombardują nas reklamy nowych leków czy suplementów mających uzupełnić nasze zapotrzebowanie na witaminy i minerały. Codziennie wmawiają nam, że musimy coś...


Jak wprowadzić zmiany w żywieniu ? - WegeMaluch.pl QR Code
Slide Qr Code by Wegemaluch.pl
  • Polish Czech Danish English French German Slovak Slovenian Spanish
  • Translation on fly. Some sentences may be ungrammatical.

Ten serwis używa plików cookies i podobnych technologii.

Używając portalu wegemaluch.pl zgadzasz się na używanie plików cookies. Czytaj więcej…

Zrozumiałem

D

i

e

t

e

t

y

k

Licencja Creative Commons
Utwory Wegemaluch.pl są dostępne na licencji Creative Commons CC BY-NC-ND 4.0 Międzynarodowe.

Materiały nieoznaczone CC BY-NC-ND 4.0 - © by WegeMaluch.pl & MagYa 2011-2021. All rights reserved